טיפולי פוריות

לאחר בירור מקיף שנעשה לזוג הפונה למרפאת הפריון שכולל בין היתר בדיקת פרופיל הורמונאלי של ההורמונים בין היום ה-3-5 למחזור ואחרי ערנות של שעתיים לפחות הבדיקות כוללות:
FSH, LH, TESTOSTERONE ,PROLACTIN, TSH, E2, ,ANDROSTENDIONE, DHEAS, PROGESTERONE במקביל תבוצע בדיקת זרע של הגבר.

ביצוע סקירות

הרופא אמור לבצע סקירה של האגן ואברי הרבייה באולטרסאונד על מנת לאתר בעיות אנטומיות או אחרות הקשורות באברי הרבייה, בהמשך הרופא נדרש לבצע מעקב אחרי התפתחות רירית הרחם ומעקב אחרי התפתחות הזקיק המוביל לקראת הביוץ, ולאחריו תבוצע בדיקה נוספת לפרוגסטרון על מנת לקבוע את עוצמת הביוץ ואיכותו ההורמונאלית. במידה ומתעורר חשד לבעיה חסימתית בחצוצרות או באחד מאברי הרבייה יידרש ביצוע של צילום רחם או היסטרוסקופיה כדי לקבל מידע אופטימאלי על צוואר הרחם, הרחם, החצוצרות והאגן.

הטיפול הראשוני

הטיפול הראשוני בבעיות הביוץ יתחיל ע"י איקקלומין, תרופה זו יוצרת איזון שלילי של האסטרדיול באזור ההיפותלמוס דבר המעודד את הפרשת ה-FSH שמצידו מעודד את גיוס הזקיקים שיבשילו בהמשך ויתבייצו אם או בלי זריקת HCG (אוביטרל או פרגניל) מתן התכשיר נעשה בד"כ בין היום ה – 3 עד ה – 5 למחזור למשך חמישה ימים, למשך 5 ימים במינון של 50-100 מ"ג, עם תגובה ביוצית אצל למעלה מ-50% מהמטופלות. הליך זה מבוצע ב 2-3 מחזורי טיפול.

טיפול משולב

בהעדר הצלחה בטיפול עם האיקכלומין, מומלץ להתחיל טיפול משולב בגונדוטרופינים הניתנים בהזרקות יומיות במינון המתאם לתגובה השחלתית של האישה, וזאת על מנת למנוע גירוי יתר שחלתי המעקב אחרי התפתחות הזקיקים נעשה באמצעות בדיקות אולטרסאונד ובדיקות דם כדי לנטר את התגובה השחלתית, עם השלמת הבשלת הזקיקים ניתנת זריקת HCG המפעילה ומזרזת את הליך הביוץ. במקביל לאיקקלומין או לזריקות, ובעיקר במקרים שבהם ספירת הזרע לא מזהירה, ייתכן שהרופא ימליץ על הזרעה תוך רחמית (IUI). בהפריה כזו, המכונה "הזרעה", מוזרק זרע שעבר טיפול השבחה (שטיפה של נוזל הזרע על מנת להשיג ריכוז מקסימלי של זירעונים לסמ"ק) ישירות אל רחמה של האישה במטרה לקצר את הדרך שעליו לעבור עד למפגש עם הביצית ולהקל על ההפריה.

טיפולי פוריות נוספים כוללים:

תרומת זרע – תרומת זרע מתורמים בריאים עם נתוני זרע אופטימאליים מיועדת לנשים הזקוקות לזרע איכותי עם בגלל ליקויים קשים בזרע הבעל או בן הזוג או במקרים שאישה יחידנית רוצה להרות ונעזרת בשרותי בנק הזרע למטרה זו.
תרומת ביציות – בהליך זה נתרמות ביציות ע"י אישה צעירה ובריאה עבור אישה אחרת מסיבות של גיל מבוגר, העדר תגובה שחלתית או בעקבות כשלון חוזר בטיפולי הפריה. הביציות הנתרמות מופרות על ידי הבעלים או בני הזוג של אותן הנשים ומוחזרת לרחמן של הנשים הנזקקות לצורך השגת היריון .
שימור ביציות – בהליך זה נשאבות ביציות העוברות הליך הקפאה לשימור לצורך כניסה להיריון בעתיד.
פונדקאות – בתהליך זה נעזרים באם נושאת של העוברים (ממקור של האם הייעודית ובן זוגה המיועד) המושתלים ברחמה לצורך התעברות, הפונדקאית נושאת את ההיריון עד ללידה ומוסרת את הוולד מייד לאחר לידתו להורים המיועדים.

מרבית הטיפולים מלווים לעיתים קרובות בהזרעות תוך רחמיות (IUI) כאשר מדדי הזרע לוקים בחסר, הפעולה נעשית לאחר הליך מעבדתי של השבחת הזרע דבר המסייע להגדיל את ריכוז הזרע ואת איכותו. הזרקתו הישירה של הזרע לתוך הרחם במועד הסמוך לביוץ מגדילה את סיכויי ההתעברות בשיעור מהותי. הליך הזרעה תוך רחמית מבוצע גם במצבים של בעיות באיכות הריר של צוואר הרחם הפוגמות בכושר ההישרדות של הזרע, ביצוע ההזרעה עוקף את הבעיה בצוואר הרחם על יד ההחדרה הישירה של הזרע לרחם. אם כל המאמצים האלו אינם נושאים פרי, יש לשקול מעבר לטיפול בהפריה חוץ גופית, בהליך זה ניתנים מינונים מוגברים של גונדוטרופינים תוך מעקב באולטרסאונד ובבדיקות דם לאסטרוגן ופרוגסטרון וזאת על מנת ליצר מספר אופטימאלי של זקיקים מובילים שמהם יופקו ביציות בעת שאיבת הביציות הנעשית בהרדמה קצרה. הביציות הנשאבות מהזקיקים המובילים נמסרות למעבדה לצורך הפרייתן עם הזרע או לחילופין משתמשים לעיתים בטכניקת ה-ICSI המאפשרת את החדרת הזרע לביצית זאת כאשר מדדי הזרע הינם גרועים. הטיפול בגורם המיכאני בעקבות דלקות או פרוצדורות ניתוחיות היוצרות בעיה חסימתית מטופל אף הוא באמצעות ביצוע הפריה חוץ גופית. האיתור והטיפול בגורם הזכרי זוכה כיום למעמד בכורה עקב המעורבות ההולכת וגודלת של גורם זה בבעיות הפוריות. במסגרת הבירור של בעיית הפריון של הגבר נעשית בדיקה הורמונאלית לFSH, LH, טסטוסטרון ופרולקטין על כדי לקבוע עם הבעיה היא על רקע חסימתי או לא חסימתי (פגם מולד, גנטי או פגם נרכש בעקבות דלקת באשכים) או על רקע בעיה משנית ממקור יותרת המוח או ההיפוטלמוס. במצב של ליקוי קל עד בינוני במדדי הזרע ניתן לטפל באמצעות הזרעות תוך רחמיות. בעת קיומם של ורידי אשך מורחבים (וריקוצלה) מצב המהווה את אחת הסיבות המרכזיות להפרעה במדדי הזרע הגורם להפרעה באספקת החמצן לאשכים וכתוצאה מכך להפרעה בהליך הייצור של תאי הזרע, כמו כן מצב זה גורם לעליית הטמפרטורה באשכים שאף היא גורמת לפגיעה באיכות הזרע. במצבים אלו ניתן לבצע ניתוח לקשירת הורידים המורחבים או לחילופין לבצע צינטור וחסימה של ורידים אלו, פעולות אלו עשויות לעודד את הליך הספרמטוגנזה ולשפר במשך הזמן את מדדי הזרע להשגת היריון בטווח זמן קצר יחסית. באותם המקרים בהם מדדי הזרע נפגעו בצורה חמורה מבוצעת הפריית מבחנה עם ביצוע הפריה בשיטת ה-ICSI בשיטה זו מוחדר זרעון בודד הנבחר מבין תאי הזרע להחדרה ישירה לתוך הביצית במעבדה. במצבים שאין תאי זרע בזרמה (אזוספרמיה) על רקע חסימתי או לא, ניתן לעיתים לשאוב תאי זרע ישירות מיורת האשך (אפידידימיס) (MESA) או האשך (TESA).