תרומת ביציות

התינוק הראשון שנולד מהליך תרומת ביציות היה בשנת 1983 באוסטרליה ומאז השיטה הזו הביאה מזור למאות אלפי זוגות שנזקקו להליך זה על מנת להרות.

הליך תרומת הביציות

השינויים החברתיים שהחלו בעשורים האחרונים של המאה הקודמת במיוחד בכל הנוגע למעמדן של הנשים וההכרה החברתית ביחסים חד מיניים הולידו את הצורך בהליך זה על מנת לאפשר הולדת ילדים בקרב אוכלוסיה זו ובקרב זוגות הסובלים מאי פריון על רקע איכות ירודה של ביציות או העדר רזרבה שחלתית מספקת, וכמענה רפואי-טיפולי עבור זוגות הרוצים להרות ולא מצליחים מסיבות כגון איכות ביציות ירודה או היעדר ביציות. בהליך זה מבוסס על שאיבת ביציות מתורמת צעירה (20-35) המופרות בזרע הבעל או בן הזוג של הנתרמת,לעיתים לפי הצורך בזרע של תורם. את העוברים המתקבלים מהפריה זו מחזירים לרחמה של הנתרמת באמצעות קטטר מיוחד המיועד למטרה זו. הליך התרומה מהווה פתרון ראוי לכל אותם הזוגות שבת הזוג אינה מפיקה ביציות בגלל דילדול ברזרבה השחלתית שלה או מפיקה ביציות פגומות שאינן מסוגלות להביא להיריון תקין. באותה מידה נשים עם רזרבה שחלתית נמוכה מאוד מסיבות שונות עשויות להפיק תועלת מהליך תרומת הביציות, למשל כש .AFC – Antral follicle count – קטן מ- 0-3; AMH – קטן מ-0.1; FSH>25 ההליך גם מתאים לנשים עם העדר תפקוד שחלתי (כשל שחלתי מוקדם) שהנו הגורם העיקרי להעדר תפקוד שחלתי אצל צעירות. החוק הישראלי מאפשר תרומת ביציות עד לגיל 54, לצורך ההליך התורמת עוברת סדרת בדיקות המבטיחות הן את בריאותה הכללית והגנטית ובאותה מידה נבחן עברה הרפואי והמשפחתי והנפשי של התורמת על מנת לבסס את התאמתה להליך תרומת הביציות. בחוק הישראלי זהותה של התורמת חסויה אולם פרטים בדבר מאפיינים כמו השכלה,מוצא גובה צבע עיניים צבע שיער ומשקל נמסרים לבני הזוג.

בדיקות כלליות

הנתרמת עוברת סדרת בדיקות כלליות וזיהומיות המבטיחות את בריאותה ואת בריאות העובר שייוולד, באותה עת בן הזוג עובר הן בדיקות הזיהומיות והן סדרת בדיקות גנטיות נרחבת לשלילת נושאות גנטית אפשרית. הכנת האישה הנתרמת לקראת החזרת העוברים פרי תרומת הביציות וזרע הבעל הנה באמצעות הליך העושה שימוש בטבליות אסטרוגן בשלב ראשון ובאסטרוגן ופרוגסטרון בשלב שני עד לעיתוי המתואם להחזרת העוברים.הליך ההכנה מיועד להכין את רירית הרחם להחזרה הייעודית באופן הדומה להליך המחזורי הטבעי. משך השלב של ההכנה הראשונית של רירית הרחם עם אסטרוגן הנו בטווח של 6-38 (בד"כ 10-14 יום) עד להוספת תכשירי פרוגסטרון לאסטרוגן בהתאם לתזמון מועד שאיבת הביציות של התורמת הפרייתן והחזרתן מספר ימים לאחר מכן לנתרמת. הסנכרון של מועדי השאיבה של הביציות מהתורמת למועד ההחזרה של העוברים לנתרמת הנו בעל חשיבות מכרעת להצלחת ההליך כדי שיתחוללו כל אותם השינויים המורפולוגיים וההיסטולוגיים המתאימים ברירית הרחם שתכין אותה להליך ההשתרשות. שבועיים לאחר החזרת העוברים נעשית בדיקת דם להיריון,ובמידה ונתקבלה תשובה חיובית יש להמשיך בתמיכה ההורמונאלית למשך חודשיים נוספים.